Sarı Gelin (Erzurum Çarşı Pazar) Türküsünün Hikayesi

Kıpçak Beyi, Çoruh nehrinin kıyısında yaşayan soylu bir ailenin reisidir. Erzurumlu bir genç kıpçak beyinin altın sarısı saçlı kızına aşık olur. Hem gencim ailesi hemde Kıpçak beyi bu aşka engel olurlar. Ancak Erzurumlu genç sevdasından vazgeçmez. Genç sevdiği kıza bir mektup yazar ve onu kaçırmak istediğini belirtir. Kız ve genç anlaşır ve kaçarlar. Kıpçak Beyinin adamları kız ve gencin peşine düşer. Erzurum’da genç kız ve Erzurumlu genç, Kıpçak beyinin adamları tarafından yakalanır ve genç Kıpçak Beyinin adamları tarafından öldürülür.

Günümüzde türkü hakkında birçok söylenti mevcut olmakla birlikte, kimisi Ermenilere ait olduğunu kimisi ise Anadoluya ait olduğunu öne sürmektedir. Ancak birçok delil türkünün Anadoluya ait olduğunu işaret etmektedir.

Sarı Gelin Türküsünün sözlerine sitemizden arama yaparak veya kalın olarak belirtilen bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.



2 Yorum: “Sarı Gelin (Erzurum Çarşı Pazar) Türküsünün Hikayesi

  1. SAri gelin Azerbaycan halk ezgisi. bunun bi cok isbati var. ermeniler calmis ama Azerbaycanin ve bu asla deyismeyecek!

  2. Sarı Gelin aslında sarı axchik yani buzdan kız yada dağların kızı anlamına geliyor ve ünlü ermeni muzikolog Komitas Vardapetden bize kalan cok güzel şarkılardan biri dir. Komitas, 4000den fazla ermenice, türkçe, kürtçe, farsca, arapca ve osmanlıca şarkı ve dansları transkripsiyon yapan ilk kişidir. Malesef 1915 ermeni soykırımından etkilenmişdir. Eserlerinin çoğu bu dönemde ya tahrip olmuş yada yok olmuşdur. Sarı gelin, ne türklerin nede azerilerin şarkısıdır. Asıl sözleri ermenice dir ve bazı şarkıcılar (örneğin Sezen Aksu) bu şarkıyı ermenice sözleriyle söylemeyei denemişlerdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir